Dynatorq - Fysiotherapeutisch instituut Alkmaar

Introductie

Sinds enkele maanden beschikt onze praktijk over de Dynatorq. Dit meetinstrument maakt het mogelijk om schouders geïsoleerd te testen en trainen op kracht en coördinatie. Zowel zittend als staand kan driedimensionaal de bewegingsvrijheid  en weerstand worden ingesteld. Hierdoor kan de stand van de schouder tijdens de meet- en trainingsmomenten optimaal worden afgestemd op specifieke musculatuur, functie of (sport)beweging.

Meten = weten

De Dynatorq geeft tijdens een krachttest onder andere inzicht in:

  • Maximaal geleverde kracht
  • Gemiddeld geleverde kracht tijdens meetmoment
  • Spieruithoudingsvermogen (Joule) tijdens meetmoment
  • Krachtverhouding tussen spiergroepen

De meetgegevens kunnen via de software worden opgeslagen. Door de Dynatorq testen op diverse momenten tijdens de schouderrevalidatie te herhalen, blijven zowel de therapeut als patiënt inzicht houden in het herstelproces. Mede op basis van deze gegevens kan bepaald worden of een vervolgstap in de revalidatie gezet kan worden of dat een sporter ‘klaar’ is voor het hervatten van de sport specifieke training. Tevens kan de software in een trainingssituatie gebruikt worden als feedback om een oefening nog beter en preciezer uit te voeren. Uiteraard kunnen de testresultaten ook verstuurd worden aan een behandelend arts of trainer.

In de toekomst willen wij de verzamelde data gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, zodat wij als Schouderkliniek nog betere zorg rond schouderklachten kunnen leveren. Kortom, een noviteit binnen de fysiotherapie waar zowel de therapeut als de patiënt veel baat van kan hebben.

Dynatorq bij Fysiotherapeutisch instituut Alkmaar

Bron afbeelding: FIA