Vliegwieltraining - Fysiotherapie Hengelo Hasseler Es & Slangenbeek

Paul Droog vertelt over zijn ervaringen met vliegwiel training bij Fysiotherapie Hengelo Hasseler Es & Slangenbeek www.fysiotherapiehasseleres.info.

Paul is werkzaam binnen de praktijk in Hengelo. Zijn specialisatie zijn algemene Fysiotherapie en Sportfysiotherapie. Daarnaast is Paul gecertificeerd in Mobilizing Awareness, Fysiotherapie bij Oncologie, Mulligan, Cure Tape en Fytaal begeleider. In totaal bestaat het team uit een groep van 8 fysiotherapeuten verdeeld over de locaties Hasseler Es en Slangenbeek. Binnen het trainingscentrum zijn 300 personen actief in training.

Paul is door de opleiding Fasciatherapie in aanraking gekomen met vliegwieltraining en naar aanleiding hiervan heeft hij een demonstratie aangevraagd bij Electro Medico.

Sinds eind 2016 werken Paul en zijn collega’s met de vliegwielpulley V.12 Sports. De pulley heeft een centrale plek gekregen in de oefenzaal. Er is hiermee voldoende ruimte om het apparaat optimaal in te zetten voor alle patiënten.

Paul beschrijft zijn ervaringen met de V.12 vliegwiel pulley als volgt:

Zowel therapeutisch als training technisch gezien is de V.12 pulley goed inzetbaar. In elke fase van de revalidatie kun je gebruik maken het vliegwielprincipe. Met name tijdens de opleiding Fasciatherapie heb ik de enorme meerwaarde leren kennen.

Het principe van de directe omslag van de concentrische beweging naar een excentrische contractie is zeer effectief. Wel is het zaak de patiënt goed te instrueren en eigenlijk gedurende de training aanwezig te blijven. Met name tijdens het terugrollen van het touw wil het koord letterlijk nog wel eens in de knoop raken (goede begeleiding van de patiënt is hierom belangrijk en zal een dergelijke situatie voorkomen).

Het bijzondere is dat tot op heden ELKE patiënt een positieve ervaring heeft met de V.12 pulley. Ook speciaal is dat de patiënt letterlijk zijn “zwakke” plek ervaart en dus realiseert dat dit geoefend moet worden.

“Wij zijn zeer content met de aanschaf van de V.12 pulley. Eigenlijk is dit het eerste apparaat welke voor iedere patiënt inzetbaar en effectief is gebleken.”