Vliegwieltraining - Fysiotherapie de Vooruitgang in Zaamslag

Vliegwieltraining uit de praktijk

Hier Mariëlla Hamelink van Fysiotherapie de Vooruitgang aan het woord, trotse eigenaar van Fysiopraktijk de Vooruitgang: www.fysiodevooruitgang.nl 

Mariëlla is sinds 2005 fysiotherapeut en na jaren voor een regionale zorgverlener in de ouderenzorg actief te zijn geweest is zij in 2014 vanuit huis een begonnen met een eigen praktijk. In 2016 kwam de mogelijkheid om een locatie in het centrum van Zaamslag te huren, waar haar praktijk nu gevestigd is. In 2014 is Mariëlla begonnen met de opleiding Fasciatherapie F.I.T. (www.fasciaweb.nl) en daar is zij ook in aanraking gekomen met de vliegwiel trainingsmogelijkheden. 

In de praktijk zijn de behandelruimte en trainingszaal samengevoegd waardoor Mariëlla tijdens haar behandelen snel kan schakelen naar het functioneel oefenen en het voordoen van bewegingen. In de oefenzaal staat behalve een loopband, crosstrainer, oefenfiets, een flexchair, wat krachtapparatuur ook prominent de Desmotec D.11 en V.12 sports.

Bij fysiotherapie de Vooruitgang komt iedereen in aanraking met de vliegwiel training. Met name voor de fasciatraining, maar ook voor het functioneel trainen wordt de vliegwieltraining ingezet. Om de fascia te stimuleren is de vliegwieltraining een ideaal trainingsapparaat, door korte krachtige bewegingen te maken wordt het collagene weefsel gestimuleerd. Door ook de grote bewegingen en de squats en lunges uit te voeren wordt het hele lichaam getraind, iedereen op zijn eigen niveau.

“Na de levering en installatie is het werken met de Desmotec zeer toegankelijk, door het trainen in een compleet keten, kan ik iedereen met de apparaten laten trainen.”

Al jarenlang is Mariëlla Fysiotherapeut en mental coach van de drievoudig Nederlands Kampioen Standard Ballroom, Cicco Pecoraro en Jasmijn van Jole. In deze danssport wordt enorm veel van het lichaam gevraagd en dan met name in excentrische bewegingen. Ciccio en Jasmijn trainen naast het vele dansen al jaren intensief in de sportschool . Sinds enkele maanden hebben ze hun training aangevuld met excentrische training en fasciatraining.  Vaak komen na de training verhalen van spierpijn bij Mariëlla binnen, maar na 3 maanden trainen, was in de internationale wedstrijd in Antwerpen duidelijke verbetering te zien in kracht. De glimlach op het gezicht bij Mariëlla geeft aan dat ze hier enorm van geniet.

Is er dan helemaal niet aan te merken op de apparatuur? “ja natuurlijk wel, maar eigenlijk zijn dat wel luxe problemen, zo zou ik graag extra punten op het harnas hebben om cliënten nog beter hun beweging te kunnen laten maken, zonder dat ze vast moeten houden aan een handgreep. Ook de software is nog lastig, daardoor gebruik ik die eerlijk gezegd toch niet zoveel”. (red. de nieuwe software is onlangs uitgekomen en zal snel geïnstalleerd worden, hierdoor is het digitaal werken een stuk eenvoudiger geworden.)

Op 10 juni is er het jaarlijkse Dorpsfeest in Zaamslag. Hier zal Fysiotherapie De Vooruitgang staan in de Beauty en lifestylebeurs. Volgens Mariëlla een perfecte gelegenheid om met de vliegwieltrainingsapparatuur te gaan staan en mensen te laten ervaren wat de training inhoudt. De lokale sportclubs zullen ook benaderd worden om zo zelf te ervaren of vliegwieltraining een meerwaarde voor hen is.