Verder winkelen

Hygiëne binnen de praktijk, wat gebruik je wanneer?

Wij krijgen veel vragen over hygiëne binnen de praktijk. Hoe zorgen we ervoor dat het virus niet binnenkomt? Hoe kunnen we ervoor zorgen als het virus binnen is, dit niet verspreidt wordt? Uiteraard zijn de door het RIVM opgestelde richtlijnen altijd leidend in de voorschriften. Toch is het fijn om hierin een duidelijk beeld te hebben welk middel wat doet.

Desinfectie met Alcohol; Alcohol met daarin de bekende ketonatis 70% ethanol oplossingen wordt al sinds de 14e eeuw gebruikt als desinfectiemiddel. Alcohol lost bepaalde vetten en koolhydraten op en verbreekt de structuur van eiwitten. Aangezien de cellen van bacteriën en schimmels bestaan uit deze bestandsdelen, vallen ze uit elkaar wanneer ze worden opgelost door de alcohol. Doordat alcohol een oplossende werking heeft zal het op poreuze oppervlakten, denk aan behandelbanken op zadels van ergometers, een negatief effect hebben. In deze oppervlakten zorg de alcohol ervoor dat daar de structuur uitdroogt waardoor er kans is dat dit gaat scheuren.
Alcohol is dus gemaakt als een desinfectiemiddel net niet als een reinigingsmiddel.

Naast de 70% alcohol, is er ook een alcohol gel binnen ons aanbod. Alcoholgel werkt op dezelfde basis als de vloeibare variant. Bij onze alcoholgel van Webesept, is er een substantie aan toegevoegd om te voorkomen dat bij gebruik je droge handen krijgt.

Desinfectie met Waterstofperoxide; Waterstofperoxide is ontdekt in 1818 en werd in eerste instantie vooral ingezet voor het bleken van producten.  Na meer studie is waterstofperoxide door ontwikkeld en heeft wordt het ingezet om afvalwater- en luchtverontreinigingen te verwijderen. Onze fabrikant Puris is heeft jaren geleden een oplossing zelf doorontwikkeld voor de auto industrie. Omdat waterstofperoxide een veelzijdige stof is kan het op diverse ondergronden gebruikt worden. Deze ondergronden moeten uiteraard niet aangetast worden, maar wel gedesinfecteerd worden. De oplossing in de Disinfect D21 is sterk genoeg om bacteriën en virussen te doden, zonder dat uw producten hier kapot van gaan.

Schoonmaken met zeep; Zeep is een schoonmaakmiddel welke in combinatie met water een vet oplossende werking heeft. Hierdoor zal het dus de net als de alcohol en waterstofperoxide de structuur van schimmels en bacteriën doden en hierdoor dus een reinigend effect hebben. De werkzame stof van zeep is minder uitdrogend dan die van alcohol, maar er is wel een uitdrogende werking te vinden. Hierdoor kunnen zeepproducten wel gebruikt worden bij poreuze oppervlakte. Let wel op dat de de zeep altijd met een vochtige of natte doek afgenomen moet worden. Binnen de fysiotherapie is het meest gebruikte reinigingsmiddel op basis van zeep de praktisept spray. Let dus op dat na het gebruik van praktisept de ondergrond altijd nog met met een vochtige doek afgenomen dient te worden.

Heb je vragen over hygiëne binnen jouw praktijk?

Neem contact op

Wil jij dat bovenstaand artikel door iemand anders wordt gelezen?
Deel dit artikel dan op jouw favoriete platform met de volgende buttons: